EESYA

AARIZ

Sunday, May 10, 2009

Hari Abu?

Mengikut slang anak saya, smalam adalah hari abu.. walaupun kami tidak menyambut hari abu ini, saya just happy mother's day jer kat mak saya..kami mmglah tidak biasa menyambut hari2 sebegini sejak kecil..bila dah besar baru nak sambut dgn kek apa bagai, rasanya amatlah ganjil..haha.. jadi si abah anak saya kata, tunggu eesya besar skek baru kita set the trend.. so takde lah apa celebration ke apa bagai makan kek ke..it's just another normal day..

thank u eesya...for giving me the precious title...

bercerita mengenai perbendaharaan kata anak saya, dia semakin banyak bercakap yg boleh kami fahami.. banyak yg tidak sempat direkod dan diindekskan..antaranya yg dpt saya lampirkan di sini adalah:

1) no no no - dengan gaya tangan
2) betul betul betul - cam upin dan ipin.. cuma lebih banyak kali ulangannya.. (anak saya kan cupin..hahaha)
3) amauuu - tak mau
4) nanak - nak
5) sheep
6) car
6) bas
7) laut - air, tak kire air laut, air lopak, air dlm bathtub
8) ujann - hujan
9) antikkk - cantik (refer kepada bunga, barang emas... mami jarum gak anak aku ni...)
9) tik - itik
10) chut chut - train thomas choot choot
11) ca - baca
12) nenek - dia akan sambung bila nyanyi lagu burung kakak tua..hinggap di jendela..."nenek"
13) artun - kartun

banyak cakap..banyak ragam...luv u..

tu yg saya ingat...selain tu, dia dah pandai gabungkan perkataan utk bagi org faham apa yg dia nak...contoh: nanak nenen..kalau nak minum susu..nanak artun...nak tgk kartun..siap sua remote tv dan astro.. nanak dodok.. nak duduk.. begitulah sebaliknya dgn amau pun..

kisah jetlag budak ini belum tamat...skrg masih bangun pukul 4 pagi dan hanya akan tidur dlm jam 6.30 pagi..waktu tu adalah waktu bermain dgn riang gumbira...waktu ngamuk nak tgk artun..dan waktu menangis beriya kalau mama stay atas katil.. yg kelakarnya, ada satu malam tu saya dah lali..tak larat nak temankan dia main, saya pun tertido balik..agaknya lama dia main sorang2, bila saya bukak jer mata...eesya dgn gembira kata "cakkk aaaa" sambil ketawa dgn gembiranya...hehe.. mesti dia boring giler tgk mama dan abahnya tido tak nak layan dia main.. pastu saya buat2 pejam mata, dia marah.."amauuuuuuuu..amauuuuuuuuu" terus korek biji mata saya..hahaha..

hasil dari jetlag beliau itu, skrg dia sudah pandai berlakon buat2 tido sambil kata.."bummmmm" dan gaya terjun tiruk atas tilam..sambil sengih2...kemudiannnnn.."krohhhhhhhh krooohhhhhh".. boleh lak dia tiru gaya dengkur..hahaha.. berkat tenung mama dan abahnya tido aa ni...leh tiru dah..hahaa...sapakah yg berdengkur itu? hoho...biarlah rahsia...

2 comments:

  1. bestnya eesya...dah boleh cakap byk...mesti tak larat mama dia nak dengar...hihi...takpa takpa...yang penting happy kan eesya....haikal jugakla.....mama pun takleh sebut lagi....tapi kalau tanya mana mama, boleh la tunjuk....yg dia boleh sebut (bah)bas....tu ja.....lambat boleh mulut sikit....
    eesya dalam flight hari tu ok ka....susah tak nak duduk diam....
    -norlin-

    ReplyDelete
  2. hai norlin...biasakan org cakap kalau budak laki slalu cakap lambat skek...haikal kire ok ler tu...yg dah pandai cakap ni mmg tak larat layan..kadang2 kita sembang laki bini, dia menjerit2 nyampuk tapi tak paham apa..hahaha..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails