EESYA

AARIZ

Monday, July 16, 2012

Our 1st House...

Mari bercerita tentang rumah lama pulak...

Rumah ni kami beli masa awal2 nak kawin dulu.. Tarikh tunang 25 Feb 2006.. Pastu terus usaha jaya mencari rumah untuk dibeli.. Target dapat rumah sebelum kawin.. Sebabnya masa tu dah kena warning dengan mak aku.. "Kalau nak duk luar, umah sendiri takpe.. Kalau umah sewa, lebih baik korang duk umah mak.." 

Masa tu fikir punya fikir, tak nak laa duk sekali dengan mak kan.. Cam nyusahkan mak jer nanti.. Pastu nanti fikir family mertua kalau nak datang mesti cam segan2 sbb duk sekali dengan mak.. So kitorang pun usaha la jugak cari and beli rumah walaupun masa tu kewangan tak berapa nak stabil.. 

Seperti biasa, downpayment mesti laa pinjam dengan maktok.. Hahaha.. Mak aku memang ada kebolehan jadi along untuk anak2 beliau.. Kitorang bertuah ada mak yg mmg sentiasa standby untuk anak2 pinjam.. Tapi dengan syarat, sila bayar.. Kalau kena blacklist sekali, lepas tu jangan apply dah buat loan.. Hahaha

Cari punya cari, survey punya survey, end up laa kat umah Apartment Desa Permai Indah ni.. Location dia sangat strategik sbb dekat dengan USM.. Pastu masa beli tu fikir kalau nanti2 tak nak duduk pun boleh sewakan, atau jual.. Sebab tpt ni mmg sentiasa jer ada org nak sewa/beli.. Tak rugi beli..

Lepas decide beli umah ni, segala proses mak nenek yang memeningkan kepala dengan law firm dan bank pun bermula... Aku laa yang pening sorang2 masa tu.. Encik Pejoi tolong teman jer sebab dia pun sibuk baru tukar keje Dell masa tu.. Mana nak handle nak kawinnya, mana nak handle nak beli umahnya.. Sampai laa dapat kunci bulan November 2006.. Nak kawin 23 December 2006.. Bebetul sebulan sebelum tarikh kawin.. Mula laaa kalut pi bersih rumah, cat rumah and beli perabot apa semua... Memang bz takde seminit pun takde kosong dalam kepala otak.. Hehe

Alhamdulillah.. Aku memang tak pernah merasa duk umah sewa.. Kawin2 terus duk umah sendiri.. Susah senang Allah saja yang tau.. Perabot beli pun semua pakai duit hantaran.. Penuh laa jugak umah aku.. Sofa mak hadiahkan.. Washing machine Abg Ayie dengan Kak Ani hadiahkan.. Pinggan mangkuk mak mertua hadiahkan.. Lain2 perabot bilik, meja makan, peti ais, rak TV, pakai duit hantaran.. Pastu mak aku asal birthday jer mesti kasik hadiah barang rumah.. Karpet laa.. Meja komputer laa... Hehe.. Memang mak donater terbesar laa umah aku nih..



Pandangan dri balkoni.. Jauh jer nampak..

Kaler masa tu.. Sekarang dah cat lain kaler biru/grey..

Umah ni laa kenangan 5 tahun lebih kitorang kawin... Beli dengan harga RM150K.. Jual dengan harga hampir double selepas 5 tahun.. Terpaksa kami let go untuk jadikan modal beli umah besar sikit.. 

Kalau ikutkan sayang, Allah jer tau camne sayangnya aku kat umah ni.. Sapa tak sayang umah 1st kita beli dengan titik peluh.. Masa baru kawin lak tu.. Huhu.. Tapi aku percaya, kita tak boleh dapat semua yang kita nak atas mukabumi ni.. We have to lose something to gain something kan... So redha jer ler..

Kenangan Eesya di rumah ni..

Eesya kat hall..


Eesya kat master bedroom..

Eesya kat master bedroom lagi.. Senang jer mama nak mandi.. Toilet sebelah tu.. Eesya main sorang2..


Eesya in her own room..

Eesya in her own room lagi..

Masa mama and abah beli perabot untuk bilik Eesya..

In her own room..

Belajar tidur kat bilik sendiri..

Minggu last sebelum aku masuk keje, semua barang kami pindahkan ke umah baru.. Malas nak pikir pindah randah bila dah start keje.. Dah ler Encik Pejoi mmg tak cuti2.. Aku jer pack sorang2.. Itu pun tak tau nak pack letak mana.. Penuh dah rumah... Last2 masa movers datang baru laa sambung sama2 dgn movers masuk semua barang dalam kotak.. Hahaha..

Antara barang yang dikeluarkan... Penuh koridor.. Hehe

2 barang yang kena turun tangga.. Lif tak muat.. Sofa dan kepala katil.. Hehe.. 



2 lori tak muat.. Selang sehari buat lagi 1 trip dgn 1 lori lagi..

Tu ler 5 tahun kenangan kitorang dengan rumah ni.. Walaupun comel lotey 920 sqft jer.. Tapi banyak kenangan.. Walaupun aku bukan duk hari2 pun umah ni.. Hehe.. 

Pas aku dah keje, aku amik hourly maid untuk cuci umah ni.. Insya Allah next week kemungkinan besar dah kena serah kunci kat owner baru.. Semoga membawa kenangan indah kat owner baru pulak..



Master bedroom yang dah bling2 kena cuci.. Hehe

Bilik Eesya pun dah kosong..

Eesya kat hall yang dah kosong.. Kitorang piknik makan Mcd kat situ.. Hahaha


Terima kasih umah Hamnaku sayang kerana menjadi batu loncatan untuk kami dapat sesuatu yang lebih.. Terima kasih umah Hamnaku sayang untuk kenangan selama mana kita bersama... Terima kasih umah Hamnaku sayang kerana menjadi tempat kami sekeluarga berlindung dan berkasih sayang..   :(((((

For everything you have missed, you have gained something else, and for everything you gain, you lose something else.

7 comments:

  1. rumah baru lg cun ..OK apaa :).

    mash, katil Eesya tu memang dtg sekali dgn penghadang tepi tu ker?

    ReplyDelete
  2. wah sgt terharu mmbc kisah rumah hamna ko ni..:) apa2pun di setiap pengorbanan , ada sesuatu yg lebih baik menanti kan?

    ReplyDelete
  3. swimming pool tmpt Eesya belajar berenang!

    ReplyDelete
  4. kak ma ~ umah baru kenangan baru... hehe.. ni kenangan lama tak mungkin dilupakan... penghadang tu asing.. beli kat toysrus... bedrail namanya...

    julie ~ ya betul...

    adik ~ huhu.. tu laa kan.. tpt jatuh lagikan dikenang.. nikan pulak tpt telan air klorin... nanti nak edit laa masukkan gambar dia tengah blaja berenang...

    ReplyDelete
  5. mash, post hang ni sangat syahdu, btw muka eesya masa kecik sama la dgn aariz!

    ReplyDelete
  6. Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to
    check it out. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers!
    Wonderful blog and amazing style and design.
    Also visit my weblog - Sandpoint waterfront FSBO

    ReplyDelete
  7. salam akak.. nk tnye dari apartment ni kalau jalan kaki ke usm berapa minit yer?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails