EESYA

AARIZ

Monday, August 8, 2011

Cambridge Trip...


Map pekan Cambridge.
 Selalu kalau sebut Cambridge, memang terbayang University of Cambridge jer... Atau pun Cambridge Dictionary.. Hahaha.. Tu kalau aku laa... Orang lain tatau aa camne... So bila dapat peluang pegi menjejakkan kaki ke Cambdridge sendiri, apa yang aku bayangkan tu 75% mmg betul ler.. Sebabnya Cambridge ni memang pekan yang boleh dikatakan pekan universiti.. Kiri kanan bangunan semua adalah school2 dalam University of Cambridge.. Jenis university diorang kat sana memang kebanyakan tak dikepung oleh pintu pagar.. Memang open dan merata-rata.. Salah satu contoh Cambridge U ni laaa.. Kita jalan kaki kat pedestrian walk tu mmg boleh ler nak ketuk pintu school diorang.. Hahaha ..

Tak dapat belajar sini, amik gambar pun jadi laa kan kan kan? :p
Selain tu yang menarik adalah architecture bangunan2 dia... Memang jenis bangunan lama2, yg macam lapuk dek zaman, tapi diorang mampu lagi maintain dan kekalkan... Tatau ler berapa banyak duit diorang untuk maintanance bangunan2 yang sesetengahnya nampak cam creepy nih.. Hahaha





Masa siang nampak cam simbolik jer pokok ni tetengah bangunan.. Kalau malam? Hehe


Semua org benti amik gambar dengan pokok belakang tu.. So kami pun tak mahu ketinggalan.. :))


Jalan2 dalam St. John's College..


Besar giler St. John's College nih..
Ni kalau malam, mau menangis kalau kena lalu sorang2.. Hahaha
Tetengah kolej ni boleh pulak ada sungai, pastu boleh punting laa pulak...

Tak sempat nak berpunting... Masa tidak mengizinkan..

Pastu apa lagi yang best? Hmmm... Yang memainkan peranan penting mesti laa cuaca laa kot eh? Masa kami pi, kalau pagi dalam 8-10 darjah celcius... Bila dah tengah hari skek, dalam 16 darjah celcius.. So jalan kaki merata hala pun nyaman jer.. Takde berpeluh-peluh dan takde rasa nak marah2.. Hahaha.. Yer ler.. Kalau dah panas, pastu peluh merenjis2, pastu dah busuk satu badan, mula laaa nak hangin satu badan kan? Sini selesa jer jalan kaki.. Larat dengan tak larat jer ler.. Kekekeke


Jalan kaki lebih 40 minit pun masih mampu tersenyum.. Hahaha
Eesya takut giler kat benda blakang tu sebab dia gerak2 ikut pusingan benda bulat tu...

Dan mungkin disebabkan cuaca jugak, bunga-bungaan kat sini semua segar bugar.. Cantik mantik.. Besar mesar.. Kalau tengok sekali imbas, ingatkan bunga palsu.. Tapi mmg cantik dan wangi (orang cakap, aku tak pi hidu pun sbb aku alah skek dgn bau2an.. Hehehe)



Menarik kan?
Lelainnya adalah, biasa laaa.. Melawat tempat orang... Mesti laa tengok benda yang lain dengan tempat kita kan? Pastu banding2 kan yang mana elok, yang mana tak elok.. Yang elok kita ikut, yang tak elok jangan ikut.. Sedangkan nabi pun suh kita berjalan supaya bukak pemikiran, berkenal-kenalan dengan orang dari bangsa dan agama yang berlainan kan... Orang tua-tua pun kata kan, "Jauh berjalan, luas pandangan.."

Teksi antik warna putih.. Memang takde kat Mesia...

Yang ni pun takde..
Yang ni pun tak pernah jumpa lagi.. Stroller berbasikal? Hehe
Haaa.. Yang ni slalu jumpa.. Cumanya kat sana, bila nak tukar dari lampu merah ke lampu hijau, lampu kuning akan blinking2 so that driver semua alert nak jalan dah... Nak merah pun sama..

2 comments:

  1. luckily u dah balik sebelum riot kat sana kan? alhamdulillah selamat.. anyway, byk shopping?

    ReplyDelete
  2. tu laaa.. Alhamdulillah.. Kitorang pun baru duk sembang2 pasal riot tu.. scary jer dengar... mujur dah balik.. and bukan sebelum pi.. kalau tak, mesti burn jer tiket semua...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails