EESYA

AARIZ

Thursday, January 6, 2011

School is Fun.. Let's go together Mama!~~

Ya ya ya.... Memang school is fun.. Tapi ada ke nak mama dia stay dengan dia kat school sampai habis school session? Ingat mak ko nih housewife takyah gi keje nak duk tengok ko menari sana sini.. main dengan friends? Hahaha



1st day school.. 3rd Jan 2011... Sampai2 school teacher bagi uniform.. Tukar baju depan2 tu jugak.. Punya laaa happy dapat baju sama dengan friends... Tapi pastu bergayut sakan kat mama tak bagi balik... So mama duk laa situ 2 jam... Yang abah pulak keje shift malam.. Sampai2 terus bawak anak gi school.. Bila anak tak bagi balik, abahnya terpaksa tidur dalam kereta... Last2, patut 11.45 am baru end school session, mama mintak balik dalam kul 10.50am camtu kat teacher dia sbb tak larat nak meneman beliau kat situ...

She seems ok sebenarnya... Semua activity dia join.. Colouring, singing, dancing, tapi semua nak buat depan mama.. So budak2 lain duk menyanyi kat dalam classroom, dia duk menyanyi kat luar pintu classroom.. Sebab mama duk kat luar tu kan.. Sabaq ja laa.. Nak lari pun tak bleh...

Bila balik, tanya dia "Best tak go to school Eesya?" Dia jawab "School is fun.. Let's go together ok Mama?" Hahahaha.. Ada ke ajak mama pergi school together...




2nd day, 3rd day.. Mama hantar2 jer, duk dalam 5 minit.. Mama cabut lari.. Hahaha.. Dengar aaa dia melalak jap.. Tapi pastu diam.. Mama nyuruk blakang pintu jer pun... So boleh dengar ler kalau dia melalak lama kan... Tapi memang elok hilang jer bayangan mama dari classroom tu, dia dah diam... Elok jer duk colour, main... Very the drama queen laaa u Eesya...

Bila balik, tanya dia "Who's the big gurl go to school alone?" Dia jawab dengan excited "Me!! Me!!" Then bila tanya "Why you cry just now at school?" Dia jawab " Bcozzzzzzzzz... I like to crylah.." Ewah ewah.. Suka2 hati jer like to cry yer?

Pastu kat rumah bila check bag sekolah tu, ada lukisan yang dia buat.. Teacher dia bagi bawa balik... 2nd day tu dapat 1 star... 3rd day dapat 2 stars... Kecoh laaa bawak the painting satu rumah nak show kat maktok, umi and tok ayah... "Teacher give star.. See See... Eesya pandai colour... Then teacher bagi star!~" Hahaha.. Yer ler tuh...

Hari keempat, mama ada meeting.. So mintak abah pergi hantar... 9.30am tak selesai lagi.. Abah call mama "Ni dia duk bergayut kat kaki abang lagi nih..." Hahahaha.. Eesya Eesya... Dengan abah lagi kamu menjadik-jadik yer... Tapi masa balik, masih berlagak dan eksyen seperti biasa.. Takmo mengaku dia yang nangis.. Hahaha.. Tapi sebab kesian, lepas school, kasik treat makan aiskrim.. Hahaha



Ni gambar pagi tadi masa breakfast... Alhamdulillah dapat menyelinapkan diri masa dia ralit bermain... Tu pun hari ni sebab nak bagi dia happy pergi sekolah, mama bagi dia pakai her fav shoes... Then cakap "Eesya nak show teacher your Angelina Ballerina shoes kan?" Then letak satu toy ayam dia dalam bag.. "Later you can play with your friends this ayam ok?" Hahaha... Bagus.. Aku sudah ada cara camne nak manipulatekan beliau untuk pergi school.. Kakakaka

Ada orang kata, buat apa nak hantar anak awal2 pergi school.. Baru 3 tahun.. Sian kat dia.. Yer yer.. Saya memang kesian kat dia... Tapi kena tau kenapa kami made this decision... Eesya is alone at maktok's house.. Dia sangat nak berkawan.. Tu alasan yang paling utama.. Kami kesian tengok dia yg sangat kemaruk nak berkawan sampai jumpa jer budak mana2 kat dalam lif ke, kat tepi jalan ke, dia akan cakap "Tu friend Eesya kan Mama? Nanti Eesya nak play dengan friend Eesya tu.."

Dan pasal apa hantar ke Smart Reader tu padahal berlambak2 lagi kindy lain? Sebab dalam banyak2 kindy yang kitorang pergi, Smart Reader ni punya duration yang paling sekejap.. 2 jam 45 minit.. Kami bukan nak suh dia pegi blaja jadik bijak pandai genius sebelum Darjah 1.. No No No.. Just nak bagi dia bercampur dan have fun jer.. In case dia pasni maleh nak gi school pun tak kisah.. Hari ni nak pergi, esok tak nak pergi, then lusa nak pergi pun kami tak kisah.. Asalkan dia ada tempat yang she knows she has friends there.. That's all..

*Dan jangan tanya pasal bagi adik kat Eesya untuk bagi dia berkawan.. Setiap family ada sebab dia nak ada anak 10 ke, anak 18 ke... anak sorang ke..


3 comments:

  1. betul mash...bila gi sekolah ni...dapat bergaul tu yang penting....bermain dgn kawan kawan....tu yang bagus gi sekolah....macam haikal ni pun...kat sekolah macam macam aktiviti ...sukanlah acar atarianlah, pergi lawatanlah...macammacam.. tapi yang penting anak happy dan bahagia...hihi good eesya...moga jadi anak yg cemerlang.

    ReplyDelete
  2. babe, smart reader kids ni kd mana ah??
    comey je eesya...aku rasa mula2 je dia nanges, lama2 ok lah....tambah2 lg bila dh ada kwn, silap2 tamau balik nanti hehe...
    bdw ur last quote is d best...:D hahaha

    ReplyDelete
  3. norlin ~ sbb tgk haikal cam ok jer gi sekolah ler menjadi kami decide nak hantar eesya gi school... haikal comel sangat duk menari masa hari sukan tu.. hehe

    intan ~ ni srk yg kat blakang b-suite.. aku pun rasa camtu.. tadi pun ok jer dah... quote terpaksa letak sbb dah tau satgi mesti ada org duk buat lawak suh aku beranak jer lagi satu.. haha

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails