EESYA

AARIZ

Sunday, January 29, 2012

Update on 2nd Pregnancy..

Dah lama tak update pasal si adik nih... Sekarang adik sudah 29 weeks.. Itu kalau ikut size masa ultrasound and due date yg gynae bagi.. Kalau ikut kiraan period, sudah 31 weeks.. Fuhhh... Tapi aku pakai yg due date gynae bagi laa kan.. Tapi bebaru ni masa ultrasound, gynae kata macam 30 weeks padahal masa tu kalau ikut due date yg dia sendiri bagi is 28 weeks... So aku pun konpius.. Hahaha.. So maleh laa nak pikir.. Janji bulan April, kena bersedia jer ler.. Kalau jenis nak keluar awal, biar ler lepas pada pertengahan Mac... 

Pastu pasal gula tinggi tu, Alhamdulillah check up hari tu, physician kata dari hasil yg aku duk monitor sendiri hari-hari pakai Accu Chek tu, nampak normal.. Bacaan lepas bangun tido tak makan apa2 lagi (fasting) patutnya tak bleh lebih 5.5, aku lajak gak aaa 5.8 but the physician said should be ok.. Pas makan 2 jam, patut tak bleh lebih 7.0, aku pernah lebih skali 8.5 masa 1st day beli alat tu... lepas tu paling tinggi 7.1 skali... So consider ok ler... So lepas ni, check sehari sekali jer.. And tak perlu inject insulin lagi.. Alhamdulillah sesangat... Sangat happy.. 

Hasil reading glucose hari2 yang dimonitor sendiri..

Yang kelakar tu, masa aku tunjuk jadual Excel yg aku print and tampal kat buku note aku tu, boleh lak gynae aku tanya "Eh, diorang dah ada bagi buku macam ni yer sekarang?" Aku pun jawab "Takde ler.. Saya laa buat sendiri.." Hahaha.. Lawak pulak aku tgk muka gynae tu... 

Yang lelain seems pretty normal.. Berat naik 1kg per month cam biasa.. Cuma elok lepas masuk 28 weeks tu, mmg asik rasa lapar.. Kejap2 lapar.. Kalau dulu, kul 4pm tu, aku akan makan satu paket biskut Oatmeal tu sementara tunggu balik umah kul 5.10pm.. Sekarang ni, satu paket yg 3 keping tu rasa cam takde effect.. So mula laaa aku meraban cari makanan lain...

And I already started to eat NASIK! Yeay! Hahahaha.. Bengong apa ntah suka hati sebab dah boleh makan nasik.. Yer ler.. Masa awal2 tu sebab alah dengan nasik.. Makan jer muntah.. Makan jer muntah.. Pastu bila dah kurang alah, dah takut nak makan karbo sbb gula naik pulak.. Skrg ni dah boleh makan, and reading gula still OK, rasa cam sonok nak melompat2.. Hahaha.. Tapi still aku control laa.. Makan nasik bebanyak kang tak dapek laa nak maintain 1kg naik sebulan.. Naik banyak2 kang, aku laa cam Kungfu Panda kang.. :)))

Update on Kakak Eesya lak : 

Kakak Eesya sangat laa penyayang setakat ni kat baby.. Slalu suh aku selak baju nak cium perut, nak cakap dengan baby, and nak 'help mama buh ubat pecah perut.' Hahahaha.. Ubat pecah perut = Bio Oil.. Mana dia dapat istilah tu pun tatau.. And kitorang dah start practising to call her KAKAK.. Dia sangat alert kalau kitorang panggil dia KAKAK banding kalau kitorang panggil nama dia... And she is very helpful now.. Boleh mintak tolong amik air kalau mama nak minum, boleh tolong itu ini... Dah pandai pakai baju seluar sendiri semua.. Alhamdulillah laa kitorang pun plan bila dia umur 4 tahun baru dapat adik.. Nampak sangat dia dah boleh berdikari banyak benda... 

KAKAK yang dah pandai swimming segala kuak.. :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails