EESYA

AARIZ

Tuesday, September 11, 2012

Sambungan Cerita Sekolah Eesya..

OK.. Sambungg....

Alhamdulillah dah 2 minggu Eesya kat new school.. Nampak ok laa setakat ni.. Cuma bila hari Ahad, mula laa buat perangai malam tu.. Duk cakap "I don't wanna go school.. I wanna stay at home.." cam gitu.. Tapi kali ni memang aku tegas laa.. Kena pegi school no skip2.. Kang sia2 jer tukar sekolah... Semua sekolah asik nak ditukarnya..

Sekolah yang baru ni ada semua2 subjek.. Maths, Science, BM, BI, Agama, and Mandarin jugak.. Hari Jumaat lak ada panggil coach gym mana ke mai ajar budak2 ni buat exercise ke gimrama ke apa ke ntah.. Hahaha.. Kemain laa kan si Eesya kalau bab2 sekolah gitu dia suka laa.. Tambah2 lak banyak cakap English.. So dia comfortable ler skek nak communicate rasanya...



Nampak happy jer kat school...

Siap boleh peace2 lagi.. Kalau sekolah dulu? Adeh laa..

Computer time...

Story telling time.. Siap berlakon lagi anak aku jadi singa tengah tido.. Hahaha

Exercise time..



Kindergym every Friday.. Ada coach khas.. Sabaq jer ler..

Eesya dalam kelas...

Asalnya Eesya ni kelas 4 tahun.. Sebab ikut umur.. Tapi lepas duk sehari dua, teacher dia suh tukar masuk kelas 5 tahun.. So sekarang ni balik umah siap berhomework bagai.. Tapi teacher dia kata tak buat pun takpe.. Kalau dia boring takde apa nak buat kat umah, then baru suruh dia buat.. Tapi Eesya biasa laa.. Kalau bab buat activity book, memang dia tak bleh habis punya... Teacher bagi homework 2 helai, dah habis, dia suh mama ajar yg depan2 pulak.. Sebab masuk dah lambat, budak2 lain dah buat dah nak habis buku tu.. Terpaksa laa mama jadi teacher pulak kat rumah duk ajar dia memalam..

Homework Maths...
 
Homework BM

Tapi dalam banyak2 homework, homework di bawah tak dapek laa mama nak nolong.. Hahaha.. Mama pun kena pi amik kelas laa dulu kot baru paham nak baca arahan nak bulatkan yang mana satu...


Homework Mandarin.. Jenuhhh..

Asalnya pun ingat nak hantar half day jer Eesya kat school ni.. Masa 1st day tu hantar half day.. Sekali masa pegi ambik tu, teacher cakap dia dah sibuk nak tidur dengan budak2 lain.. Pastu balik tu duk sibuk "Can I please please stay at the school and sleep with my friends? It looks so fun.. Like camping!!" Yer ler hang punya camping Eesya ooi... Terpaksa laa consider untuk hantar full day pulak.. Tapi pikir2 bagus gak dia pegi full day in case maktok dapat pegi haji tahun ni, takde sapa nak jaga dia nanti.. So decided hantar laa dia full day ke situ...

Nap time.. Eesya yg pegang blanket kaler biru tu..Konon2 camping laa camtu.. Hahaha

Pastu yang kelakarnya, teacher dia pujuk suh tinggal full day dengan umpan kata nak pi fishing petang tu.. Pi kaut ikan kat blakang sekolah tu pastu nak letak dalam aquarium so budak2 yg lagi kecik boleh blaja pasal ikan pulak.. So excited laa minah kecik ni nak pi fishing kononnya.. Sekali masa mama pi ambik balik school, dia duk buat muka tak puas hati sbb kena balik.. Rupanya sbb tak pi fishing lagi.. Pastu kecoh laa dalam kereta "Why no fishing time? Teacher said got fishing time today? But why don't have fishing time pun?" Adeh laaa.. Dia ni mmg jenis kalau orang dah janji, dia akan ingat.. So esok tu pi laa tanya teacher tu.. Teacher kata "Owh.. Sorry.. I forgot.. Why u didn't remind me?"  Eesya diam jer.. Bila balik hari tu, suka hati laa sangat sbb dapat fishing.. Dalam kete kecoh laa citer  "Today got fishing time tau mama! I go and remind the teacher about the fishing time.." Pastu mama pun tanya "Eesya remind teacher mana?" Dia jawab "I go and remind EVERRRRRRRRRYYYYYYYYYYYYYY teacher.." Hahahaha.. Ambik ko.. Patut laaa dapat gak fishing hari tu..

Eesya tengah fishing.. Hehe

Dapat ikan kecik masukkan dalam bekas..

Hasil Tangkapan terbesar..

Minta2 laaa Eesya bertahan kat sekolah ni.. Mama tak larat dah nak cari sekolah yg serasi dengan Eesya ni sbb it consume a lot of time and money.. Penat pikir pun satu hal kalau dia tak serasi kat satu2 sekolah tu.. Sian ke dia sama.. Duit boleh cari.. Tapi kalau anak tak happy, mak pak yg serabut kepala otak.. Nak pegi keje pun tak tenang..


Muka balik sekolah..

Yang comelnya, tetiap hari balik sekolah mesti pesyen rambut Eesya lain2.. Satgi tocang satu, esok tocang 2, esok esok tu tocang yg tak dapat dikenalpasti.. Hahaha.. Teacher dia mmg rajin sungguh ikat rambut budak2 kat situ.. Sampai ada pesyen yg bila balik tu, aku lak duk belek, camne laa rupa gaya cikgu dia ikat.. Aku pun tak reti ikat camtu.. Hahahaha


Ada bentuk U pulak atas kepala.. Hehe

Pesyan apa ntah ni..

*Gambar kat school bukan mama pi jadi penunggu duk amik gambar.. Teacher dia rajin amik gamba upload dalam FB.. Hehe.. Best gak rasa sbb boleh duk tengok aktiviti apa Eesya buat kat school..


6 comments:

  1. bestnye skul baru eesya! xkesahla kn mash, janji anak happy. nx year aku plan nk hantar faheem to skul yg proper sikit. ada bnyk skul yg dkt dgn umh. tp risau takut die susah nk adapt ke ape. die mmg suka sgt skul yg skg ni. tp jauh sket la.. eh camne eesya bole speaking english ah mash? mmg aku salute sgt ble bc psl eesya ni. especially bab talkative tu! hehehe

    ReplyDelete
  2. itu ler.. letih masa sek lama tu hari2 ada jer alasan dia buat takmo gi sekolah.. lama2 aku tak layan, dia start nangis meraung-raung and ngamuk2.. so yg ni nampak excited jer nak pegi sekolah kecuali bila hari ahad malam tu ler.. mula laa buat perangai sikit2.. tapi still manageable.. hehe

    dia sendiri yg tak nak cakap melayu start umur setahun lebih tu.. sbb duk tgk 613 jer slalu.. bila org cakap melayu dia buat no response.. so nak tak nak habis semua org kena cakap english dgn dia termasuk laaa tok2 dia semua.. haha.. baru dia ada response.. so sampai skrg laa camtu.. cumanya la ni bm tu dah ok cakap campur2...

    ReplyDelete
  3. Bestnyer skul baru Eesya.. Cm cikgu pun rajin melayan ja!

    ReplyDelete
  4. bagus ye eesya dah gain2 mcm2 even belum masuk primary school. mash, nanti one day aku mmg kena cari hg nak tanya skul mana y bagus kd penang (klu aku kd penang lg laa)... hehe...hg kan sifu aku hehe

    ReplyDelete
  5. Bole tanya, kat mana ye puan hantar eesya ni?tadika ni nampak fun.anak saya pun dok guna english je.ingat nak masukkan dia thn dpn.umur dia 6 thn, thn dpn.puan bole emel saya noorliyanasarji@gmail.com.

    ReplyDelete
  6. Bole tanya tadika mana ye ni puan?kalau puan taknak respon di sini bole tlg emel saya noorliyanasarji@gmail.com. Saya ingat nak hantar anak saya pi tadika ni.tadika ni nampak fun.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails