EESYA

AARIZ

Monday, September 3, 2012

Aleesya The Kakak..

*bersawang...


Moh citer pasal anak beta yg telah sungguh lamas beta tidak menghupdate sampai rasa bila ntah kali last citer perkembangan anak beta yang seorang ini..

Buah hati mama

Eesya is now dah 4 tahun 7 bulan... Dah pandai buat decision sendiri.. Dah pandai melawan.. Dah pandai buat banyak akai.. Dah pandai merepek.. Dah pandai jaga adik juga.. Dan dah pandai buat alasan macam2 kalau kita minta tolong.. Yes.. She's being a helpful girl.. Tapi bila dia mau laa.. Bila dia tak mau, dia buat pekak badak saja...

Masa lepas pantang, dan melihat kepada kealpaan beliau duduk rumah sepanjang hari menonton TV dan main saja (di samping tolong maktok gardening pepagi dan tolong maktok memasak.. Dia rajin tolong potong sayur.. Hehe) kitorang decide utk bagi dia masuk sekolah balik.. Pingu English masih pi twice a week tapi banyak laa ponteng gak sbb kalau Sabtu kadang2 outstation laa.. Pi tgk rumah laa.. So rasa cam sayang lak tengok progress dia cam ketinggalan...

So bagi laa dia masuk Tadika Islam USM kat depan opis aku ni.. Mula2 bukan laa nak hantar situ.. Niat di hati nak hantar pi Tadika Koperasi Minden (dalam USM gak..) tapi dah penuh.. Kena tunggu tahun depan baru leh masuk.. So malas pikir banyak (sebab mak dia mmg banyak pikir dah.. Dengan umah baru, dengan umah lama, dengan anak lagi sorang) so register jer masuk ke Tadika Islam USM tu walaupun dalam hati cam tak yakin jer si Eesya akan suka.. Tatau laa apsal.. Instinct seorang emak kot...

On her 1st day kat school.. Muka happy jer.. Siap duk console diri sendiri dalam kereta "Aleesya, the gurl who can speaks in Malay! Sent her to alif ba ta school!~"

So ada laaa 2 bulan beliau di situ... Mula2 nampak ok.. Pas seminggu nampak makin tak ok.. Macam2 laa dia buat.. Nangis laa.. Ngamuk laa.. Semua sbb takmo pi sekolah.. Hari2 ada jer dia balik citer benda yang tak best dengar.. Kawan lempaq toys dalam longkang laa.. Dia panjat tingkap nak pi ambik balik.. (anak aku panjat tingkap??) Macam2 laa.. Mula2 malas layan sbb ingat dia make up stories sbb tak suka sekolah tu ke apa.. Tapi lama2 cam cerita dia tu boleh sync dengan perlakuan dia.. So nak tak nak, kena laa percaya.. 

Mungkin jugak dia tak sesuai dengan environment satu kelas belas2 orang.. Sbb Pingu English tu satu kelas 5 orang saja.. Masa Smart Reader pun satu kelas tak sampai 10 org.. Tapi apa2 pun bila tengok anak tak happy, asik demam sbb takmo minum air sbb takmo pi toilet kat school, kepala otak mak dia laa yg mereng gak kan..

Bertukar dalam kereta.. Sebab kelas habis kul 5.30pm... Pingu lak start 5.30pm gak on Tuesday.. Still happy faces..

Genap 2 bulan, hari tu dah laa aku dah pi bayar yuran untuk bulan Sept, aku pun malas citer panjang sbb dia duk nangis kat sekolah lagi.. Dah tinggal ingat dia akan ok bila aku takde.. Patah balik pas setengah jam duk meraung lagi, cam tak bleh tahan ler.. Terus amik dia.. Bawak pi tgk school lain jer ler...

Dengan berpakaian uniform purple tu ler jugak, bawak pergi satu school yang kitorang pernah pegi visit masa tengah cari nurseri kat Eesya masa dia baby 4 tahun sudah.. Tatau apsal tetiba dalam kepala otak terlintas pasal school tu tetiba masa tu.. So terus bawak Eesya and kebetulan hari tu Encik Pejoi ada pi hantar Eesya sama-sama ke sekolah pi that new school...

Nanti laa aku sambung.. Sekian, mekasih.. :p

3 comments:

  1. mash.. kat minden.. kelas iman ada 31 orang mash hehe

    ReplyDelete
  2. kalau iman ok, better laa kak ma.. esok2 masuk sek ren pun satu kelas pun ramai camtu gak.. anak kami ni yg banyak songeh skek.. jenuh laa esok masuk darjah 1 camne laa ropa pulak.. huhu

    ReplyDelete
  3. apa nama sekolah baru easya ni mash? kat mana?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails