Wednesday, December 28, 2011

2nd Pregnancy - Dugaan kali ini...Hmmm... Sekarang tengah meresearch pasal kencing manis a.k.a diabetic masa mengandung since test MGTT last week aku telah gagal dengan jayanya... Bacaan lepas puasa is 7 and lepas minum air gula is 12.. Yang mana sebelum minum air gula, doktor cakap is acceptable lagi for pregnant lady,  tapi lepas minum air gula tu dah high sangat.. Meaning,  body aku tak boleh produce insulin dalam kadar yang betul dalam jangkamasa yang diperlukan.. So kemungkinan nak kena inject insulin sampai laa bersalin... Huwaaaaaaaaaaa... Masa mula2 dengar tu cam kaget sebentar.. Biar benar? Tapi untuk kebaikan baby, terpaksa laa redha jugak.. Bak kata 3 doktor yang telah dijumpai, selalunya diabetic ni akan hilang lepas bersalin, tapi still kena take precaution...


So, aku dengan redhanya mintak kat doktor untuk buat test MGTT lagi skali next week.. Sebenarnya bukan apa..

1 - Sebab slalu kalau test urine pagi mmg ada sugar, bila petang boleh lak negative? So aku cam agak confuse di situ.. But now I know (lepas pembacaan dan guggle menguggle sana sini) yang kadar gula dalam badan memang tak sama setiap masa and the best time to test is in the morning (keredhaan di situ..) 

2 - Aku pikir cam agak tidak logik gula aku tinggi since aku makan nasik pun tak.. Pastu bila kena refer ke dietician, dia pun cam akui apa yg aku makan adalah kurang banyak portion karbohidrat dari yang sepatutnya (aku amik karbo time pagi jer..) time lain seminggu sekali-dua Subway (kerat 2 untuk lunch dgn teatime),  asik2 bihun, bihun, bihun, mee..

3- Aku nak melengahkan masa untuk inject insulin itu... Huwaaaaaaaaaa

So ni hasil research antara yg senang nak paham berkaitan kencing manis masa hamil by Dr. Hamid Arshad..

Kencing Manis 

PENYAKIT KENCING MANIS

Ramai wanita tidak menyedari mereka boleh menghidap penyakit kencing manis atau diabetes ketika hamil walaupun pada zahirnya mereka sihat dan tidak pernah menghidap penyakit tersebut. Ini adalah disebabkan oleh kandungan hormon khusus hormon estrogen dan progesterone yang meningkat dengan begitu tinggi semasa hamil. Hormon ini mempunyai kesan terhadap metabolisme gula dalam badan seseorang. Kesan peningkatan hormon tersebut menjadikan kandungan gula dalam darah meningkat. Jika sistem perimbangan hormon tidak berjalan lancar, khususnya jika hormon insulin yang dikeluarkan tidak cukup untuk menurunkan paras gula dalam darah, maka suatu keadaan diabetes akan timbul.

  Keadaan diabetes menjadi lebih buruk jika wanita itu sememangnya menghidapi kencing manis sebelum hamil dan sedang diberi rawatan secara suntikan atau diabetesnya dikawal dengan mengurangkan pengambilan gula dan kanji (dieting). Keadaan diabetes ini lebih sukar distabilkan ketika ibu hamil. Dalam kedua-dua keadaan ini, penyakit diabetes mempunyai beberapa kesan buruk khususnya terhadap bayi dalam kandungan dan jugap ada ibu yang sedang mengandung.

  Sesetengah wanita mempunyai potensi untuk menghidap poenyakit diabetes ketika hamil. Ciri-ciri ini seperti berikut:
·  Jika ahli keluarga terdekat seperti ibu, nenek, adik beradik menghidap penyakit kencing manis, wanita itu juga mempunyai kemungkinan menghidap penyakit yang sama. Ada kemungkinan, penyakit ini timbul.
·   Wanita yang pernah mengalami keguguran khususnya keguguran berulang-ulang kali atau keguguran yang berlaku selepas kehamilan mencapai ke peringkat empat bulan atau lebih.
·   Wanita yang pernah melahirkan anak terlalu besar khususnya melebihi 10 paun.
·   Wanita yang pernah mengalami masalah kerumitan bayi dalam rahim atau bayi mati sebaik sahaja dilahirkan.
·   Wanita yang terlalu gemuk iaitu melebihi had timbangan bagi ukuran tingginya. *BMI aku memang fail laa kan...
·   Wanita yang pernah melahirkan anak cacat.

Jika anda termasuk dalam golongan di atas, sebaiknya dapatkan jagaan dan pemeriksaan rapi ketika hamil supaya gejala tersebut tidak berulang dalam kehamilan berikut. Kencing manis juga boleh dikawal pada kehamilan seterusnya.

 Penyakit diabetes yang tidak terkawal dan tidak stabil, boleh menimbulkan  berbagai-bagai gejala kepada kandungan. Keguguran di peringkat awal boleh berlaku dan lebih kerap terjadi di peringkat empat hingga lima bulan. Kematian bayi dalam kandungan boleh berlaku sebelum dilahirkan. Biasanya jika tidak mati dalam kandungan timbangan bayi yang dilahirkan itu lebih berat dari bayi normal. Bayi yang besar ini, boleh menimbulkan kesukaran ketika lahir. Kadangkala keadaan ini boleh menjejaskan proses kelahiran sehingga kelahiran secara normal tidak boleh berlaku dan pembedahan perlu dilakukan. Bayi yang terlalu besar akibat diabetes juga boleh menimbulkan kesulitan ketika melahirkannya secara forsep atau cara lain. Ada kemungkinan kepala bayi atau bahunya akan menimbulkan kecederaan atau kematian. Bayi yang dilahirkan oleh ibunya yang menghidap penyakit diabetes juga boleh mengalami masalah pernafasan atau kekuningan (jaundice). Jika bayi mengalami masalah pernafasan, keadaan ini bnoleh mengakibatkan kematian pada peringkat awal iaitu sejurus selepas dilahirkan.

Apakah Kesan Diabetes Kepada Ibu?

Seperti yang dijelaskan, wanita yang mempunyai ciri untuk menghidap penyakit ini, berkemungkinan akan mendapatnya. Proses ini dicetuskan melalui kehamilan khususnya jika ia berlaku berulang-kali. Kehamilan adalah dianggap sebagai satu keadaan yang menekan (stress) perimbangan hormon. Setiap kali kehamilan berlaku tekanan ini akan mengganggu perimbangan hormon, yang akhirnya akan mencetuskan penyakit diabetes. Penyakit kencing manis biasanya menjadi lebih terus dan tidak stabil di kalangan wanita hamil yang telah diketahui menghidap penyakit ini. Dia memerlukan ubat-ubatan atau suntikan yang lebih daripada dos biasa. Penyesuaian ubat adalah penting dilakukan dengan rapi untuk mengatasi masalah yang mungkin dialami oleh bayi dalam kandungan.

Apakah Tanda Kencing Manis?

Biasanya penyakit kencing manis ketika hamil tidak mempunyai sebarang tanda. Oleh itu, jika wanita hamil itu mempunyai ciri-ciri seperti yang saya nyatakan tadi, penting baginya menjalani ujian air kencing. Wanita hamil perlu mendapat jagaan waktu mengandung sejak diperingkat awal. Jika dia didapati menghidap penyakit diabetes, rawatan sewajarnya boleh diberikan. Biasanya air kencing penghidap penyakit diabetes didapati mengandungi gula.Walaupun begitu, tidak semua air kencing wanita hamil yang mengandungi gula menghidap penyakit diabetes. Sesetengah mereka hanya mengalami masalah di buah pinggang. Organ tidak boleh menahan kebocoran gula daripada darahnya mengakibatkan gula keluar menerusi air kencing. Ini boleh berlaku ketika wanita itu hamil kerana mekanisme penapisan gula dalam buah pinggang menjadi lemah. Walaupun demikian ini tidak menandakan satu penyakit.

  Untuk memastikan sama ada wanita hamil itu menghidap penyakit diabetes atau tidak, satu ujian khusus yang digelar glucose tolerance test (GTT) dilakukan. Ujian ini dilakukan setelah wanita itu berpuasa pada sebelah malam dan paginya. Air gula akan diberikan setelah darahnya diambil dan air kencingnya diperiksa. Kemudian contoh darah dan air kencing diambil setiap setengah jam sekali sehingga dua jam lamanya. Melalui ujian ini satu bentuk graf boleh didapati dan dari sini akan dapat ditentukan sama ada seseorang wanita itu menghidap penyakit diabetes atau tidak.

Cara Menangani Masalah Kencing Manis

Sebagai langkah pertama, wanita itu mestilah menentukan badannya tidak terlalu gemuk. Berbagai-bagai jenis penyakit boleh berlaku akibat kegemukan, khususnya ketika mengandung. Dalam hal ini setiap wanita perlu mengawasi timbang beratnya supaya sepadan dengan ukuran tingginya.

  Jika seseorang wanita melebihi had timbang beratnya, dia perlu mendapat nasihat daripada pakar pemakanan mengenai bahan dan cara pemakanan yang sewajarnya. Wanita yang mempunyai ciri-ciri penyakit ini perlu sentiasa berwaspada dan mendapat nasihat doktor kemungkinan dia mendapat penyakit diabetes apabila hamil. Ketika hamil pula dia perlu mendapat jagaan dan pemeriksaan air kencing dengan secepat mungkin.

Kawalan makanan khususnya makanan yang mengandungi pula dan zat kanji seperti nasi, roti atau mi adalah sangat penting ketika mengandung. Pemakanan ini perlu dikawal dengan rapi dan tidak boleh diambil berlebihan kerana dikhuatiri akan berlaku penyakit kencing manis dan darah tinggi. Sebaliknya makanan waktu hamil hendaklah mengandungi bahan atau zat protein, vitamin dan zat logam seperti besi yang terdapat dalam daging, ayam, sayur-sayuran dan bijian kacang. 

  Jika didapati seseorang wanita itu menghidap penyakit kencing manis, dia perlu mendapat rawatan yang rapi dari doktor pakar. Biasanya jagaan waktu hamil dan rawatan diabetes dilakukan bersama oleh pakar perbidanan dan doktor pakar perubatan. Ubat antidiabetes atau suntikan ubat insulin perlu disesuaikan dengan keadaan diabetesnya. Ini perlu pengawasan dan kawalan yang rapi supaya ia tidak melebihi atau tidak kurang daripada dos yang dikehendaki.

  Biasanya ibu hamil yang mengalami diabetes, akan melahirkan anak secara normal sekiranya dia mendapat jagaan yang rapi. Andainya timbul sesuatu masalah seperti penyakit kencing manisnya tidak boleh distabilkan atau ada tanda yang menunjukkan bayi dalam kandungan terancam nyawanya, ada kemungkinan kelahiran dilakukan secara pembedahan. Keadaan ini jarang berlaku. Sebahagian besar ibu ini bersalin secara normal, walaupun ada sebilangan kecil yang perlu melahirkan anak lebih cepat menerusi induction of labour.

  Penyakit diabetes tidak begitu membahayakan ibu pada keseluruhannya, tetapi ia boleh mengancam kandungan. Kadar pembaziran menerusi pengguguran zuriat dan kematian bayi adalah lebih tinggi di kalangan ibu ini. Dewasa ini kejadian penyakit diabetes semakin berleluasa kerana biasanya penghidap diabetes mempunyai jangka hayat yang normal dan mereka melahirkan anak yang berkemungkinan besar akan menghidap penyakit tersebut.

  Dengan keadaan sosioekonomi lebih baik, wanita kita tidak dapat mengawal pemakanan mereka. Timbang berat melebihi had normal dan ini mendedahkan mereka kepada risiko penyakit diabetes ketika hamil.


So, keredhaan dan ketabahan adalah perlu untuk pregnancy aku yang kedua ini... Dulu masa pregnant ke Eesya, dugaan dengan Low Blood Pressure.. Asik2 nak pitam (memang asik pitam jer pun) pastu dengan macam2 hal masuk kuar spital sbb contraction apa bagai, yang si Adik Eesya ni lain lak dugaannya.. Aku anggap jer ler Ujian Allah sebab sayangkan aku.. Sebab nak kata benda lain tak bleh dah kan... :)


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails