EESYA

AARIZ

Tuesday, September 20, 2011

Breaking The New Bad Habit..

Starting from last week, aku perasan budak Eesya ada new habit... Duk saja2 sambil tengok TV atau pun nak tido atau pun bila2 yg dia tak buat apa2, dia akan letak jari dia kat dalam mulut.. Bukan hisap jari.. Tapi more to sentuh dia punya gigi with her fingers.. Macam duk raba-raba gigi dia satu persatu.. Aku rasa dia macam baru perasan struktur gigi adalah berlainan ke apa kot..

Tapi being me, aku mmg pantang skek tengok budak2 letak tangan/jari dalam mulut.. Mula2 aku nampak, aku tegur dah Eesya nih.. Selalunya ayat aku... "Haaaaaaa... Buat apa tu?" Cepat2 dia keluarkan tangan dia dari dalam mulut.. Pastu nanti aku akan cakap "One more time I see U put your hand inside your mouth, I babab your hand!".. Itu cara gertak aku ler.. Tapi tak pernah laa aku buat betul2 pun.. Sebab selalu dia akan obey jer.. 

Tapi kali ni nampak cam melarat skek... 2-3 hari duk buat benda sama.. So the next step I took adalah pull her hand off from her mouth.. Kadang2 dia terkejut sbb out of nowhere aku akan tarik tangan dia... And aku akan jengil dia.. "I told you not to do that.. It's dirty!"... 

But then, budak ni memang dah agak degil sejak dua menjak aku pregnant ni... Tatau aa betul ke sebab org kata bila kita pregnant, si kakak/abang akan start buat hal.. Ataupun... Memang phase dia 3 tahun setengah ni dah mula nak melawan cakap ke apa... 

Yesterday I caught her again doing the same thing masa nak tido malam... Aku ingatkan dah tido.. Rupanya duk layan mamai sambil jari duk pegang2 gigi dia... So I pull her hand off from the mouth again.. And aku pegang jap tangan dia tu... Dia terkejut and then bukak mata pandang aku.. Aku tak cakap apa2 just pegang jer tangan dia...

About 10 seconds then I said "Now u smell your hand.." Dia pun try hidu tangan dia.. 

Aku tanya "Is it wangi or smelly?" 

Dia diam...

Aku : Smelly kan?

Eesya : Yes...

Aku : Smelly because you have transferred the germs from your mouth to your hand.. Now your hand is full with germs..

Eesya : *Diam jer..* Can we go and wash my hand now?

Yup... Aku dah tau dia akan mintak nak pi basuh tangan dia.. Being a clean freak like Eesya, that's usually the solution in her mind... Kotor, kena cepat2 basuh..

Aku : No.. Mama too tired to bring u to the toilet.. 

Eesya : *Diam lagi.. Dia mmg takkan merengek/degil kalau aku cakap aku tired..*
 
Tetiba dia pegang mata dia dengan tangan tu..

Aku : Haaa... See.. Now u touch your eye with that hand... U transferred the germs to your eye pulak.. Nanti sakit mata!

Eesya : *Muka dah cuak... Nampak cam tak kena gaya dah baring pun.. Dia sentuh pulak tangan dia lagi satu..*

Aku : Haaaaaaaaaaaaaaa... Now u touch your other hand... Now both hands dah dirty.. Full of germs.. 

Eesya : Then how mama?

Aku : U just sleep.. Keep your hands off everything... 



Korang nak tau camne gaya dia try to sleep smalam?



 Bertahan....

*
*
*
*
*
*

  Bertahan....

*
*
*
*
*
*

 Bertahan....

*
*
*
*
*
*
Lama bertahan camni...


Dia punya tak nak sentuh bantal, cadar apa pun dah smalam..

Tegak jer 2-2 tangan dia camtu smalam..

Bila dia dah cam tertidur, tangan dia terjatuh skek, terus dia sedar.. Angkat balik tangan jadik camtu...

Tapi aku tak ler kejam sangat.. Pastu aku cuci tangan dia... Baru dia boleh tidur nyenyak...

I hope she will get the lesson about the bad habit.. Cara ngajar budak Eesya ni mmg kena psycho camtu skek.. Kalau main cakap jer, bukannya dia nak dengar...

Tapi betul2 harap dia tak melekat dengan habit tu... Really really I cannot stand wan...




“There is no way to be a perfect mother, and a million ways to be a good one”

6 comments:

  1. hahaha... kesian eesya. bdk2 mmg suka letak tangan dlm mulut. tapi part tido tu aku tak tahan nak gelak

    ReplyDelete
  2. aku pun tak sangka dia nak bertahan sampai camtu... hehehe

    ReplyDelete
  3. Soo cute lah Mash..tidoq gaya tuu..hahahaha..tp baguih laa gitu...I noticed that Boboy pon dah mula refuse to listed to his mommy la Mash..ajaq sket mcm mana nak kuatkan kesabaran nii..huhuhuu.. :-(

    ReplyDelete
  4. One more thing..baguihnya mau tidoq berselimut..klu Boboy..jgn kata selimut..ada kain kena sikit somewhere kat dia..habih dia sepak tolak jauh2..selimut lagi laa..huh!

    ReplyDelete
  5. Imma ~ Aku perasan Eesya ni, skrg ni, mmg kalau dgn aku ok jer.. Tapi demanding laa.. Satgi nak itu, satgi nak ini.. As long as tak melampau, aku ikutkan jer... So dia takde ler naik angin ke apa and still behaved.. Tapi kalau dgn org lain, abah dia ke, maktok dia ke... Memang cepat betul dia naik angin... Pastu susah giler nak bagi cool down.. Mula laa cranky merawet benda2 lain sama...

    Yang selimut tu sama gak tu... Kalau on aircond, pandai laa dia cari selimut.. Kalau off, dia tendang habis semua... Dah laa tido buas... Habis satu katil dia buat pusingan dlm tido.. Hehe

    ReplyDelete
  6. hahaha.. kira lesson learned laa ni.. haha.. pandai hang saiko.. hehe abis idea dah dak tu nak sentuh mana pun takleh.. :). Congrats on the second one coming mamaesya.. lepas ni blog kena tukar laa mamaeesya tambah nama sorang lain yang coming soon.. :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails