EESYA

AARIZ

Monday, July 4, 2011

Anak banyak VS Anak sikit

Tengah makan nasik dengan mak dgn ayah tadi masa lunch.. Tetiba terbuka topik pasal budak Eesya yang suka jatuh..

Maktok :  Hangpa tu suka biaq dia jalan sorang2... Tu laa duk jatuh sana, jatuh sini.. Cuba masa jalan tu, pegang tangan dia...

Tok Ayah : Hangpa duk rasa dia besaq.. Confident duk bagi dia jalan sendiri.. Tu laaa...

Aku : Alaaaa... Eesya tu, orang pegang tangan hari tu pun jatuh gak... Sampai luka2 lutut... Dah dia memang camtu...

Maktok :  Jatuh tu pun jatuh gak punya pasai.. Tapi pegang laa tangan dia masa jalan.. Ni duk biaq dia lari sana, lari sini... Kalau dia jalan dengan mak, tak dak pun lagu tu.. Mak dah habaq siap2 "If u don't want to hold my hand, we go back.."


Tok Ayah : Cuba lenkali nak jalan2 tu, sorang jalan kat depan, sorang jalan kat belakang.. Baru laa nampak anak tu... Orang putih tu jaga anak buat cam jaga anjing tu.. Ikat tali ja...

Maktok : Alaahhh.. Depa ni.. Benda tu semua beli.. Dah ada.. Tapi takmo guna... Beli saja.. Tak jadi apa takpa laa.. Kalau jadi apa2, menyesai tak sudah... Biaq pi laa orang kata cam binatang ka apa ka, dari anak kita hilang.. 

Tok Ayah : Tu laaa.. Orang dulu-dulu, sebab tu anak ramai... Sebelas orang.. Dua belas orang... Kalau jalan pi market ka, depa yang duk kalut ikut blakang mak depa.. Sebab mak dia sorang.. Anak ramai kan.. Satgi mak yang sorang tu hilang, kan susah... Orang la ni, anak sorang... Dua orang.. Sikit sikit ja... Sebab tu laa duk kalut jaga anak yang sikit tu... Orang dulu kalau anak hilang pun takpa.. Dah anak ramai.. Hilang sorang, ada lagi...

Aku : Hahahaha... Camtu laa pulak...

Maktok : Laaa.. Sungguh.. Ingat lagi dulu2 kalau pi Pekan Bukit Mertajam tu, mesti akan nampak scene lagu tu.. Kalau anak nakai2 ja, satgi mesti mak dia cakap "Hangpa nakai sangat naaa... Tinggai hangpa.. Biaq pi kat hangpa.." Pastu jalan laju2 tinggai sungguh2 takdak toleh2 blakang pun... Anak2 kat belakang pakat lari duk ligan sambil tu jerit laaa "Makkkkkkkkkkkkkk.... Makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!"

Aku : Hahahaha... 

Rasa cam lawak gila... Ada ke sebab mak sorang, anak ramai boleh buat lagu tu?? Kesimpulan dia, nak kena ada anak ramai?

Wakakakakkaa...

3 comments:

  1. hihihi lawak. especialy part ayah ko ckp hilang anak sorg xpe anak lain ada lagi. adoi xtahan :D

    ReplyDelete
  2. hahaha.. tu laa... sungguh2 kata "dah anak ramai.. hilang pun takpa laa.. depa lagi takut hilang mak depa... dah mak depa ada sorang ja.." :)))

    ReplyDelete
  3. hahaha... baca dialog ni mcm duk tengok drama... kan drama melayu selalu ada scene kat meja makan...

    tini

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails