EESYA

AARIZ

Sunday, July 10, 2011

Good VS Bad Manners..

Semalam kami balik ke Taiping. Selalu balik tido satu malam kat sana. Tapi semalam kami balik hari jer sebab banyak benda nak kena settlekan hari ni. Bertolak ke Taiping kul 10am lepas breakfast sampai dalam kul 11am.. Sempat laa Eesya bersuka ria dengan opah, tok wan, acik aah and acu ima dia. Sempat pegi main kite lagi kat padang bekas airport tentera dulu. Eesya suka sangat main kite. Kat situ best main kite sebab lapang and berangin.
Budak yang suka main layang-layang... Canggih dak pemegang layang-layang dia? Hahaha... Blakang kecik secoet tu kite dia kat atas...

Nice view..

Kami pun sempat pegi belakang balai bomba beli Yong Tau Foo. Walaupun sekejap jer balik, tapi macam2 sempat buat.. Hehe..

Malam tu pukul 7.30pm kami bertolak balik ke Penang. Sepanjang jalan cam gelabah skek sebab tak pernah balik waktu malam. Gelabah sebab tak nampak Eesya yang duk kat blakang yang kejap2 asik tanya itu ini. Kitorang memang biasa dah bagi dia duk sorang2 kat blakang dgn toys dia tapi kalau siang tu cam ok jer boleh nampak dia tgh buat apa kat blakang tu. Bila malam? Aiyokkk.. Banyak susah lorr..

So last2, nak bagi dia duk diam, sembang laa dengan dia.. Camne ntah boleh terbukak topik pasal Good Manners VS Bad Manners.. Pastu teringat entry Norlin yang citer pasal Haikal dah pandai kalau bagi ayat situasi, nak buat camne.. Saja try kat Eesya pulak.. Buat ayat contoh situasi, then tanya dia What should u do? Ni kat bawah antara soalan dengan jawapan dia..

Mama : If maktok cook something for you, and then u like it very much, what should u say?
Eesya : Thank you maktok. This is very delicous. I like it very very much.
Mama : Good. But if maktok cook something and then u don't want to eat because u kenyang already?
Eesya : No, thank you.
Mama : Hmm.. U can say "Thanks maktok, but I'm full already.."
Eesya : Ok..
Mama : How about we go shopping, and then u want abah to buy something for you.. What should you say?
Eesya : Abah, I want that!
Mama : U should say the magic word... What is  the magic word?
Eesya : Pleaseeeeeeeeeee!~
Mama : Yes.. When u said please, it is a good manners. Ok... How about when we go to Toysrus.. And then u wanna a toy... Then mama said No.. What should u do?
Eesya : Ermmmmmmmmm.... Hmmmmmmmmmmm...
Mama : *Dalam hati* Apakah soalan yang aku tanya ni? Kalau aku pun, aku nak kata apa?
Eesya : Alrite then! 
Mama : WAHAHAHAHAHAHAHAHAHA... *Like seriously Eesya, u will say that???*

Mungkin juga dia jawab camtu... Sebab bagi dia, toys tu bukanlah everything... Activity Book is!

Disebabkan terkejut dengan jawapan dia yang baik tulus suci murni tu, aku lupa lak nak tanya kalau mama said No to Activity Book, what should you say? Maybe next time should try that... Hahahaha

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails