EESYA

AARIZ

Saturday, August 15, 2009

Sarawak..

Trip ke sarawak ni berlaku pada 29 julai sampai 1 ogos..
seperti biasa lambat update sbb gambar dalam kamera yg ditinggalkan kat umah atas awan itu..
kenapa sarawak untuk cuti2 malaysia tahun ini?
sebabnya tak pernah pegi lagi ler..hahaha..
pastu dapat tiket airasia yg rm63 jer pegi balik dari penang..
so tak rugi ler kan walaupun booking awal..
tiket ni book lagi awal dari tiket pegi UK hari tu..kekeke..
so terpaksa ler pegi jugak walaupun dah agak ke'pokai'an..

ni lobby seomerset gateway.. kitorang stay sini untuk 3 malam.. amik apartment 3 bilik sbb ada 6 org adult, 2 org budak..alhamdulillah ok sangat apartment yg kitorang duduk tu.. gambar dalam apartment ada beberapa jer so tak masuk ler kat sini.. siap ada washing machine dgn dryer..tu yg best tu..hehehe..kitorang dah ler bawak baju sikit jer.. so mmg pegodam ler washing machine dgn dryer 24 jam..hahaha

ni kat sungai sarawak..nak naik bot penambang..saja ler try dah seumur hidup tak pernah naik..bawak lak si eesya dgn maira..bukan diorang jer excited, yg dah tua2 ni pun excited sama..hehe..

eesya dalam bot penambang..agak kagum dengan pakcik yang dah berumur ni tapi masih kuat..kene bayar sorang rm0.40.. best kan..tapi takut ada buaya dalam sungai nih..haha..ada ke?

bot penambang diorang yg ada macam2 design..very the colourful n meriah..

my familia.. dah seberang sungai dah tapi pastu mati akal tatau nak pegi mana..haha..konon2 hebat sangat nak pakai garmin ler apa konon jalan2 sendiri.. last2 garmin takde lak map kuching.. kene update sendiri rupanya..haihhh.. so last2 kitorang amik van sewa dengan driver skali...tapi 2nd day baru amik...

1st dinner at sarawak was at top spot..makan seafood tapi lupa amik gambar.. ni 2nd dinner..kat satok.. laksa sarawak...udang besau2 ko...baru rm3 ke rm4 camtu jer..

ni nasi ayam penyet..nasi takde dalam gambar.. ini set dia..ada ayam goreng yg belah 4 tu.. pastu tempe goreng 3 keping..dengan ulam2 dan sambal.. dan ape eh lagi satu? tokua kot.. tak ingat..sbb aku tak makan tempe dan tokua..hahaha..murah jer..dalam rm4 jer kot..ntah ler..bukan aku yg bayar.. :p

2nd day...dah amik van dan driver yg merangkap tourist guide..so agak bijak skek ler berjalan kan..hehe..pegi jong's crocodile farm untuk mengkagumkan kanak2..again, mak pak yg lebih kagum..hahaha.. ni blog tourist guide yg kami amik.. reasonable n recommended.. http://zamtransportation.blogspot.com

jumping crocodile show.. ayam ke menatang apa ntah tergantung2 kat tali tu.. trainer tu boleh tarik2 tali tu untuk acah2 buaya tu untuk makan.. tapi buaya2 kat sini nampak cam malas dan tidak ganas cam dalam tv pun.. maybe sbb dah dibela dan diberi makan suap..eh..bukan ler suap betul2 kan.. tapi tak yah nak memburu sendiri.. dengar bunyi loceng jer semua pegi kat tempat trainer tu lempar makanan.. cam sekolah lak ada bunyi2 loceng time makan.. hehe
haaa..ngapppppp!!

pas puas jalan2 kat taman buaya tu, dengan panas giler dan berpeluh lencun baju, semua org dah malas nak pegi tgk org utan.. so keputusan dicapai org utan dikensel dating hari tu.. driver pun bawak gi kilang pasu lak..

pakcik ni dah 40++ tahun keje buat pasu...sangat terer dan berskill.. kat kilang ni kita leh try buat pasu kot2 ler dah tension keje nak ubah path lak kan..hehe...tapi tak sempat ler den nak try dah nak sibuk shopping dan handle kanak2 itu...

ni contoh dalam tempat jualan kat kilang tu.. apersal dalam banyak2 pasu, laki aku amik gambar ni aku pun tatau.. tapi masa masuk2 tu, belek ler harga kan..rasa ok laa..murah dari kat semenanjung.. boleh sangat ler nak beli..tetibe leh lak salesgirl tu cakap.. "pasu semua ada 50% diskaun.. lain-lain 10%".. aikkk? ko biar beno? terpaksa ler beli..hahaha... dah ler siap ada packaging khas untuk bawak naik flight dengan stiker 'fragile' apa bagai..haha..cayalah...

pastu semua memohon dan merayu untuk pulang ke hotel.. sbb dah penat dan masyammm..kakaka..journey disambung pas semua tido 2 jam.. destinasi seterusnya ke kilang kek lapis sarawak yang terletak kat seberang sungai.. tapi kali ni tak naik bot penambang.. ada jambatan nak cross rupanya sungai tu..hehe..bagus tul driver tuh..

sample kek lapis yang berwarna warni.. sangat penin melihatnya.. rasa punya rasa sampai last2 aku rasa semua sama jer.. so beli jer ler tanpa perasaan...

tpt buat kek lapis.. sangat pantas dan cargas aa kakak2 ni bekerja..

kilang? hahaha.. sebenarnya besar ni jer..duk atas air lak tu.. tapi sangat sedap aa kek kat sini.. pas dah balik penang baru tau nikmatnya..hahaha


ni lagi satu tempat jual kek lapis yg glamer..sangat maju aa nampak yg nih dari yg memuler kitorang pegi..

siap ada website ok? hahaha

sample2 kat sini.. cam hari raya plak aku rasa..

haaa..banyakkan? pilih kak pilih..hahaha.. selesa ler sini siap dengan aircond bagai.. tapi aku still prefer yg zaharah punya kek..kekeke..

lepas dah memborong kek lapis, dinner kat barok bistro nih.. serius masa tanglkap gambar ni aku tak perasan pun tempat ni senget..hahaha..kalau tak mesti aku tak berani naik..hehe

mee kolok daging.. rasa kicap.. tapi aku rasa sedap gak.. hehehe..

mee kolok goreng..yg ni biasa jer ler rasanya.. aku prefer mee kolok yg ada kuah sup tu lagi..pastu semua balik tido..

esoknya pegi serikin..tapi gambar takde sebab panas terik.. banyak ler barang murah2.. tapi barang indonesia ler banyak.. cam telekung, baju sulam.. sebab serikin ni dah sempadan dengan indonesia kan.. sangat banyak sampai tak larat jalan.. dah ler panas giler..

ini ler budak 2 org dalam hati beta.. hehe.. mujur aa 2-2 behave jer sepanjang journey..korang untung tau kecik2 dah pegi merata-rata.. mama ni dah umur 26 tahun baru sampai sarawak ok? hahaha... sekian..

3 comments:

  1. lame tak makan mee kolok walaupon rasenye lebih kurang megi je...tp ttp pujaan hati..hehe

    ReplyDelete
  2. i just hate sarawak for one reason and have forbid myself for touching my foot on that place...huhui

    ReplyDelete
  3. neeza ~ rasa cam meggi itik..hahaha..

    julie ~ sbb ex pakwe ko org sarawak? hehehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails