EESYA

AARIZ

Tuesday, April 17, 2012

The Prince is Born!~


Sambung Kisah Kelahiran..

Pukul 1.50pm, 3 April 2012

Masuk dalam Labour Room lepas tukar baju apa bagai.. Tak start sakit sangat pun.. So boleh ler sembang2 dengan Encik Pejoi lagi, tanya dia camne nanti cuti ke apa.. Sekejap2 nurse datang check..

Pukul 3pm, gynae datang pecahkan waterbag.. Masa tu tatau amende dia buat.. Dia datang2 terus korek2.. Tetiba nampak darah kat gloves dia.. Sangat ngeri.. Masa tu lak Encik Pejoi pegi solat.. Dia datang balik terus cakap kat dia "Tadi gynae datang check bukaan.. Tapi ada darah.. Huhu" Pastu tetiba rasa basah jer.. Panggil nurse tanya apsal basah baru nurse bgtau gynae dah pecahkan waterbag.. Sungguh laa gynae aku mmg kurang bercakap..

Dalam half an hour camtu, diorang pasangkan drip masuk Pitocin kot ubat tu.. Untuk cepatkan bukaan dan bagi contraction... Boleh lagi sembang2 dengan nurse tanya untuk apa ubat tu semua.. Hehe.. Dan rasanya dulu masa Eesya pun diorang bagi drip yang sama tapi sebab tu anak 1st, memang terima jer diorang kasik tanpa tanya banyak2.. Kali ni aku tanya jer sebab bukan ada buat apa dalam tu.. Siap sembang2 dengan nurse semua.. Hehe

Tak lama lepas tu dah start sakit2.. Nurse kata masa tu baru 3cm.. And dia tanya nak injection utk kurangkan sakit ke.. Kalau dah masuk 6cm, tak boleh bagi injection dah.. Boleh amik gas saja... Lepas kena contraction yg sangat sangat sangat sakit kali ke-2, aku terus mintak injection.. Hahaha.. Memang tak bleh blah langsung.. Dulu masa Eesya boleh jer tahan berkali-kali datang sakit tu, yang ni masuk kali ke-2 terus menyerah kalah..

Lepas dapat injection, terus jadi lali2.. Tertido tapi mimpi sakit.. Boleh dengar orang cakap apa semua tapi memang tak larat nak bukak mata.. Siap dengar Encik Pejoi duk tepon member opis settle bab keje apa bagai.. Cakap dengan vendor pasal shipment barang Dell apa bagai.. Sabaq jer ler..

Pukul 4.45 camtu baru tersedar dari tidur.. Dah start sakit banyak2... Nurse datang check kata 5 cm.. Sabaq jer ler.. Pastu asik tanya "Dulu anak yang 1st pun lambat macam ni ke?" Aku cakap ler "Tak.. Dulu lepas drip sejam suku dah keluar.." tapi dalam hati duk kata takde ler lama lagi nih... Baru 3 jam.. Boleh? Hahaha

Pukul 5 lebih, gynae datang check lagi sekali.. Agaknya dah habis patient kat klinik dia, dia nak balik duk tunggu aku tak beranak-beranak lagi.. Dia datang check pun masih 5 cm.. Masa ni dah cuak.. Apsal tak ubah2 lagi 5cm? Jangan kena c-ser dah ler.. Huhu...

Tapi bila sakit itu datang, memang tak pikir apa dah.. Memang sakit sangat sangat sangat.. And last2 nurse pun bagi gas jer.. Mula2 sedut gas tu tak rasa apa2 pun.. Still sakit sampai nurse datang check lagi skali apsal.. Rupanya inhaler dia tu something wrong.. Sedut gas tak masuk.. Padan ler takde rasa apa pun.. Lepas tukar inhaler tu, setiap kali sedut ada bunyi wheezing.. Mula2 Encik Pejoi yang tolong pegangkan.. Bila sakit dia letak kat hidung.. Tapi lama2 sakit tu makin kuat, terus aku rebut jer dari tangan dia.. Pegang sendiri.. Memang gas tu boleh bagi lali and kurangkan sakit.. Cam berhantu pun ada gas tu.. Camne nak explain pun tatau..

Akhirnya pukul 7.25pm, dalam keadaan yang sangat sangat sangat sangat sakit dan tak larat, our prince selamat dilahirkan... Memang masa tu lagi skek jer nak request c-ser ker vacuum ker apa2 ler sbb aku dah tak larat sesangat.. Tak macam masa deliver Eesya dulu, kali ni memang ler sangat berbeza..

Aariz Afeef a.k.a "The respectful and modest man".. Born on 3rd April 2012.. 3.67kg..
Masa tengok gambar ni ada orang tanya "Vacuum ke?" Hahaha.. Agaknya sebab kepala dia lonjong ke atas... Sebabnya? Bukan vacuum, tapi masa dah nampak kepala dia, nurse suh stop push sebab gynae tak sampai lagi.. Boleh? Aku stop kejap jer tu dah jadi camtu.. Pastu tak kesah aa gynae sampai ke tak, sakit giler terus push keluar.. Nasib gynae dah depan pintu... :))


Hari ke-3.. Dah tak lonjong lagi.. Mata sepet..

Hari ke-5.. Dah balik umah maktok.. Asik tido and nangis kuat cam siren ambulans... Takde warning2 dulu..

Aleesya Amani & Aariz Afeef.. Our bundle of joy..
Alhamdulillah semuanya selamat walaupun dengan pelbagai dugaan sepanjang mengandung dan melahirkan.. Bersyukur sangat2 sebab dikelilingi oleh family yang very supportive dan sangat sangat mengambil berat.. Suami yang penyabar yang ikut segala kerenah bini dia yang macam2 hal and macam2 ngidam teringinnya.. Dan maktok yang sentiasa ada for me dalam semua situasi and tak sudah2 berdoa.. Dan dikelilingi kawan2 yang jugak supportive masa dugaan pasal gula tinggi masa pregnancy.. Walaupun tak kena inject insulin tu, tapi memang mengajar erti dugaan bagi setiap orang dan setiap pregnancy tu adalah berlainan.. Tak semua benda kita boleh kawal dalam kehidupan kita seperti yang kita nak.. Walaupun kita dah usaha dan ikhtiar, semuanya telah ditetapkan rezeki oleh Allah S.W.T.


2 comments:

Related Posts with Thumbnails