EESYA

AARIZ

Sunday, May 12, 2013

Life is bz sokmo...



1) New Daily Routine

Eesya start her KAFA class on 1st April 2013.. 1 hour per day.. Dekat dgn area school dia skrg.. And Alhamdulillah her principal willingly to send her to the KAFA class without additional charges. Balik aku terus pi ambik kat KAFA class dia tu lepas ambik Aariz kat school depa tu..

IMG_1791
Her happy face masa mama go and fetch her.. Happy faces camni laa yang mama tak boleh lepaskan bagi orang lain pergi ambik lepas school... Banyak cerita pulak tu.. :)


2) Melayan budak 2 orang ni

2-2 orang ni sangat bersatu hati selalunya.. Ada-ada jer akai depa nak bagi mama happy.. Kadang2 rasa penat nak duk rehat, tapi bila tengok depa duk main kejaq2 ke, bergelak ketawa ke, dan2 rasa cam nak join.. Hehe

IMG_2104
Adik, show your tongue!

IMG_2106
Say AAAAAA Adik!

3) Sakit yang berpassing batton

Si adik kena chicken pox... Asalnya lepas balik kenduri kat Bandar Perda, lepas 4 hari dah nampak bintik2 merah... Itu pun teacher yg  perasan and send gambar kat Whatsapp.. Budak lain kat school takde pulak kena.. After upload gambar kat FB kata Aariz kena chicken pox, then 1 of my cousin bgtau anak dia pun baru kena... So conclusion dia kena masa kat kenduri tu laa.. Huhu

IMG_1657
Bintat-bintat semuanya..
Syukur Alhamdulillah masa kena chicken pox tu, Aariz tak demam sekelumit pun... Tapi... Pas dah habis chicken pox, dia sambung pulak dgn demam because of tonsilitis... Bersabar dan bertabah jer lah mama.. Lagi tabah dan sabar adalah maktok and tok ayah yang kena mengasuh Aariz sbb tak bleh pi school.. And abah si Aariz yang bila shift dia off day kena jaga anak, maktok nak pi menjemput and menguruskan hal kenduri yang dah makin dekat masa tu... Itu yg satu sangat suka bila suami keje shift.. Mama dia tak yah teruk2 ambik cuti sbb boleh gilir2 hari masa jaga anak sakit.. Tapi sangat tak suka kalau shift dia keje weekend or malam.. Nak buat camne.. Redha jer lah.. Ada laa pro and cons tak? :)

IMG_1689
Kena lumur dengan daun mambu hehehe

Owh, lepas surut demam sebab tonsilitis yg 5 hari tu (punya laa lama sampai pi tukar antibiotik baru ok), tetiba keluar laa pulak bintik2 merah cam measles tu.. Dugaan lagi.. Tak pi sekolah lagi.. Ambik masa 4 hari juga baru nak surut.. Doktor kata sama ada sbb dia allergic to new antibiotik or sbb campak palsu nak keluar panas pas demam.. Aku rasa sebab nak keluar panas laa kot sbb dah stop antibiotik yang baru consume tu but still naik jugak..

IMG_2093


Itu si adik punya cerita.. Yang kakak pulak.. Mula2 sebelum adik chicken pox, dia tersembam kat gear dalam kete.. Masa tu dah dekat nak sampai umah.. Mula laa dia tergedik2 takmo duduk diam.. Nak agah si adik dalam carseat yang mama letak kat depan.. Tetengah dia agah, tetiba ada satu motor budak kampung mana yang rupa pun cam takde lesen, boleh menonong masuk ke jalan tak tgk kiri kanan dah.. So mengelak dari motor itu, mama break mengejut.. Lagi sikit jer nak kena.. Boleh lak budak tu dgn member dia gelak2 jelir lidah.. Memang bengang sangat! Si kakak dah tersembam and rusuk dia kena gear kete.. Lebam gak ler.. So esok tu bawak ke Hospital Pantai untuk check.. Alhamdulillah doktor kata takde retak ke apa.. Cuma lebam and kena monitor takut pendarahan dalaman.. So far dah hilang lebam dia tu.. Takde apa..



IMG_1643
Tengah tunggu turn jumpa doktor..

Lepas dah habis kisah pasal rusuk beliau, beliau dengan jayanya menerima baton chicken pox dari si adik... As expected laa kan... Dah makan pun satu sudu, mandi satu bath tub.. Orang dah larang tak mau dengar kan... So biar jer ler.. Alang2 nak kena, kena laa 2-2.. Senang nak handle.. Hehe


IMG_2016
Macam tepung gomak..
IMG_2004
The same spot... Ini laa chicken pox yg sangat sistematik.. Haha

4) Menyeronokkan kanak-kanak

Saya juga bz sbb memenuhi permintaan anak-anak (tapi baru satu jer yang pandai mintak macam-macam, yang lagi satu pandai ikut seronok jer.. hehe) sepanjang ketiadaan di dunia blog ini... Biarlah.. Anak 2 orang jer pun... Anak happy, mak pun happy.. Pak jer kurang happy sbb wallet makin nipis kot? Hahahaha

IMG_1455
Seronok bukan? Haha

IMG_1467
Yang ni blur jap mula2.. Pastu melesap ilang dalam bola..


IMG_1500
Petang-petang pi playground..

IMG_2254
Ni request nak ice cream sbb weather hottttttttt sangat..

IMG_2240
Ni sbb mama malas layan depa sorang2 kat umah.. So lepak kat sini.. Hahaha

5) Melayan anak dara

IMG_1686
Ni anak dara saya punya sandwhich.. Hehe
IMG_1666
Mula2 request nak baking cake.. Ikutkan..

IMG_1819
Pas seminggu, nak buat cupcake pulak.. Layankan...

IMG_2014
Masa tgh chicken pox, request nak ice cream buat sendiri.. Layan jugak..

IMG_2061
Pastu mula duk bukak buku resepi suh buat Gingerbread cookies plak dahhhhh...

IMG_1845
Ni tengah testing baju flower girl.. Hehe

OK... Panjang dah kot.. Hahaha.. Lenkali sambung citer basi yang tertinggal.. :p


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails